Gratis frakt över 499 kr
Just nu pågår inventering och leveranstiden kan dröja lite längre för tillfället Just nu pågår inventering och leveranstiden kan dröja lite längre för tillfället Just nu pågår inventering och leveranstiden kan dröja lite längre för tillfället Just nu pågår inventering och leveranstiden kan dröja lite längre för tillfället

Hållbarhet

 

Säkerligen sorterar du redan ditt vanliga avfall så som kartong, glas, plast och metall i lämpliga återvinningskärl - men vissa produkter kan vara lite klurigare. Därför har vi tagit fram en återvinningsguide utifrån vårt sortiment, så att vi tillsammans kan göra det bästa för miljön.

Vi har hämtat informationen från dessa länkar: FTIs sorteringsguide och Topplistan: extra kluriga sopor, men kika även gärna på din kommuns hemsida. Det är nämligen kommunerna som har ansvar för avfallet och hur man ska sortera kan variera mellan kommuner.

För saker som består av flera material som inte går att separera är grundregeln att du sorterar dem efter det material som väger mest.

Saker som är hela och fungerande så kan du skänka till en second hand-butik eller sortera för återbruk på återvinningscentralen, så kan de komma till nytta hos någon annan.

Böcker

Anteckningsböcker, skrivhäften och liknande med mjuk pärm sorteras som tidning/returpapper medan de med hård pärm behöver lämnas till kommunens återvinningscentral och sorteras som brännbart avfall. Enstaka böcker med hård pärm kan läggas bland restavfallet hemma.

Lera och keramik

Modellera och färdiga keramikprodukter lämnas till kommunens återvinningscentral. Olika kommuner har olika sätt att sortera detta men håll utkik efter kärl med benämningar så som porslin, sten, tegel, eller betong.

Lim

Lim innehåller kemikalier och sorteras som farligt avfall på återvinningscentralen. Tomma limstift och plastflaskor/tuber sorteras som plastförpackning medan metalltuber sorteras som metallförpackning.

Ljusstumpar

I första hand rekommenderar vi att skapa nya ljus av stumparna. Använd en gammal ljuskopp eller ett litet glas, eller köp en gjutform för värmeljus. Veke kan köpas på rulle eller färdigklippta med hållare (se alternativ).

Om du ändå får ljusstumpar över kan de slängas i restavfallet.

Målarfärg

Större mängder överbliven målarfärg sorteras som farligt avfall på kommunens återvinningscentral. Färgburkar/tuber med mindre mängder färg kan torkas ur med papper (som du sedan slänger i restavfallet). Den urtorkade förpackningen sorteras som plast- eller metallförpackning.

Presentinslagning

Använt presentpapper slängs som pappersförpackning, även om det är tejp och etikett på. Presentsnören däremot slängs i restavfallet då de innehåller plast.

Sprayfärgsburkar

Förpackningen kan sorteras som metallförpackning om den är helt tömd på flytande färgrester och drivgaser. Om det finns rester kvar i förpackningen sorteras den istället som farligt avfall på kommunens återvinningscentral. Korken sorteras som plastförpackning.

Textil

I första hand rekommenderar vi att återbruka textilier. Resttyger kan bli lapptäcken eller grytlappar, medan restgarner kan bli pompombollar eller mormorsrutor. Vårt sortiment innehåller även en hel del produkter för att laga och upcycla kläder: textilfärg, laglappar, tygmärken, och knappar.

Hur textilier återvinns varierar mellan olika kommuner. Ofta finns det möjlighet att lämna både hel och trasig textil i samma behållare. Textilierna sorteras då först för återförsäljning i second hand-butik. Det som inte går att sälja kan bli möbelstoppning, eller tas till materialåtervinning.

Vill du ha nyheter, inspiration och finfina rabatter? Ange din e-postadress nedan så missar du ingenting!