Gratis frakt över 499 kr
Just nu pågår inventering och leveranstiden kan dröja lite längre för tillfället Just nu pågår inventering och leveranstiden kan dröja lite längre för tillfället Just nu pågår inventering och leveranstiden kan dröja lite längre för tillfället Just nu pågår inventering och leveranstiden kan dröja lite längre för tillfället
Stöpa ljus

Stöpa ljus

Att stöpa ljus är en rolig och kreativ hobby som låter dig skapa vackra ljus i olika former, färger och dofter. Här är en steg-för-steg guide för hur du kan stöpa ljus hemma:

Material du behöver:

Vax: Du kan använda paraffinvax, bivax, sojavax eller gelvax beroende på dina preferenser.

Veke: En veke är det snöre eller tråd som brinner och håller ljuset upprätt. Använd en veke av ett material som är lämpligt för den typ av vax du använder.

Ljusformar: Du kan använda olika former beroende på vilken typ av ljus du vill skapa.

Blompinnar: Om du vill stöpa raka ljus så knyter du fast veken i en blompinne istället för att använda en form.

Färgämnen: Om du vill färga dina ljus, behöver du färgämnen som är säkra att använda med vax eller det material du använder.

Doftolja (valfritt): Om du vill ge dina ljus en doft, kan du använda doftoljor som är speciellt avsedda för ljusstöpning.

Dubbelhäftande tejp eller vaxlim: För att fästa veken i ljusformen.

Termometer: För att övervaka vaxets temperatur.

Smältkärl: En kastrull eller för att smälta vaxet.

Stektermometer: För att övervaka vaxets temperatur.

Skyddsutrustning: Använd handskar och skyddsglasögon för att skydda dig mot eventuell stänkande varmt vax.

Här hittar du produkterna vi har i vårt sortiment!


Steg-för-steg guide:

Det är inte svårt att stöpa ljus, men var beredd på att det kan ta lite tid innan du får till tekniken. De första ljusen kan bli något ojämna men å andra sidan så behöver ljusen inte se perfekta ut, de är ju faktiskt handgjorda.

  1. Förbered din arbetsyta: Se till att du har en ren och välventilerad arbetsyta. Lägg även ut tidningar eller skyddspapper för att skydda yta från eventuellt spill och stänk.
  2. Förbered en plats för ljusen att hänga mellan stöpen. 
  3. Häll upp all ljusmassa i ett kärl som är minst lika djupt som ljusen ska bli långa. Ställ kärlet i ett vattenbad på spisen. Värm upp ljusmassan till cirka 70 grader. Du kan behöva röra runt för att snabba på uppvärmningen.
  4. Tillsätt färg & doft om det önskas.
  5. Knyt fast veken i lagom längd på pinnarna. Knyt fast så många vekar som du får plats med på pinnen, med ett par centimeter mellan sig. Fäst en tyngd längst ner på varje veke (tex ett fisksänke, en mutter eller liknande). Detta gör att veken sträcks och ljusen blir raka.
  6. Värm upp nytt vatten i en annan kastrull som du sedan häller i kärlet. Vattnet kommer sjunka och ljusmassan kommer lägga sig över vattnet. Häll i så pass mycket vatten att ljusmassan kommer upp cirka en centimeter från kanten. Du kan behöva fylla på med vatten under tiden du stöper.
  7. Dags att testa! Börja med att långsamt doppa vekarna en första gång i ljusmassan. Låt vekarna vara kvar i cirka 30 sekunder. När du tar upp dem igen, se till att de är raka och fina. Om inte kan du dra försiktigt i tyngden.
    Nu är det bara att fortsätta med stöpet.
    För bästa resultat ska du doppa vekarna i lagom hastighet. När pinnen tar i kärlet drar du upp dem igen i samma hastighet. Häng upp ljusen på tork och fortsätt med nästa. Mellan varje varv ska ljusen torka i ett par minuter innan det är dags för dem att doppas i ljusmassan igen.
  8. Nu är det bara att fortsätta med stöpet. För bästa resultat ska du doppa vekarna i lagom hastighet. När pinnen tar i kärlet drar du upp dem igen i samma hastighet. Häng upp ljusen på tork och fortsätt med nästa. Mellan varje varv ska ljusen torka i ett par minuter innan det är dags för dem att doppas i ljusmassan igen.
  9. Fortsätt att doppa ljusen tills du känner dig nöjd. Det varierar hur många gånger du behöver doppa, men räkna med cirka 25 dopp. När ljusen är klara kan du låta dem hänga och torka i ungefär ett dygn.
  10. För att ge ljusen en jämn och stadig undersida så kan du skära av den nedre delen.
  11. Klara att användas!

    Kom ihåg att ljusstöpning kan vara en konst som kräver lite övning för att uppnå perfekta resultat. Var försiktig med varmt vax och följ säkerhetsföreskrifterna noggrant.

2023-09-12

Inspiration
Nytt!

På vår blogg delar vi med oss av tips och idéer för att göra din vardag mer färgglad och rolig. Vi fokuserar på allt från DIY-projekt, hållbarhet och kreativa idéer som du kan använda dig av. Denna blogg är full av pysseltips för dig som älskar att skapa. Vi ger dig tips på produkter och verktyg som kan hjälpa dig att lyckas med dina projekt.
Vill du ha nyheter, inspiration och finfina rabatter? Ange din e-postadress nedan så missar du ingenting!