Akvarellfärg - konstnärens vattenfärg
Akvarellfärg består av ett mycket fint rivet färgpigment blandat med bindmedel av exempelvis gummi arabicum samt eventuellt en gnutta glycerin. Traditionellt sett pressas dessa mycket pigmenttäta blandningar till 1/2-kopps färgpuckar, där konstnären sedan själv löser upp önskad mängd färg med vatten. Skapamer tillhandahåller även tätt pigmenterad akvarell på små tuber. Är du ny inför användning av akvarell på tub, är ett gott tips att börja med att hellre klämma ut för lite färg än för mycket, tills du bekantat dig med hur pigmenttät den är och hur mycket som egentligen behöver. Om du letar efter vanlig vattenfärg - billig barnfärg & lekfärg så finner du det om du följer länken.
Akvarellset
Om konstskolan eller akvarellkursen snart börjar är det givetvis praktiskt att ha ett komplett akvarellset nära till hands. Här finner du ett par olika set med varierande antal färger. Från basic-set med 12 färger ända upp till konstnärliga proffs-set med 36 olika färger. Vissa av setten inkluderar både penslar, natursvamp samt målarmedium som exempelvis fernissa.
Akvarellmålning tips
Tips på hur du blir en fulländad akvarellmålre är naturligtvis mycket svårt att ge. Är du amatör och och är sugen på att prova på den här måleritekniken, är det bästa tipset alla gånger att gå en akvarellkurs. Om du vill prova på egen hand kan du börja med att bekanta dig med hur dryg färgen är. Börja med att fukta penseln, med hjälp av den våta penseln lyfter du sedan över färgpigment till din palett eller palettkopp. Spä där efter ut med önskad mängd vatten och provamåla på en bit akvarellpapper. Testa olika mängder vatten till varje akvarellfärg så att du lättare får koll på hur olika blandningarna ser ut och hur varje färg beter sig. En del akvarellmålare föredrar att blötlägga hela akvarellark, låta dem halvtorka och sen gå på med färg. Med hjälp av den här tekniken kan man få färger att blandas och flyta ihop på helt unika sett, något som kan utnyttjas när man vill efterlikna färgskiftningar i en färgsprakande solnedgång. Inte alla gillar eller behärskar den här tekniken, men det kan åtminstone var roligt och lärande att ha provat på.
Salta din målning. Ja du hörde rätt, ett kanske lite konstigt tips, men väl så användbart. Ett exempel för på detta är om du skall illustrera fallande snö mot en blå himmel. Ungefär när till himlen har halvtorka så kan du strö ut grovsalt. Salten suger upp en lite mängd färg och bildar där en ljusare fläck, låt saltet ligga kvar tills färgen torkat och borsta sedan bort. A och O för en akvarellmålare i övrigt är att aldrig måla med vitt, konturer och figurer i målningen som skall vara vita sparas alltid ut från bakgrunden (dvs papprets färg).
Tillbehör & andra akvarellmaterial
För att du skall lyckas med ditt akvarellfärger och ditt måleri kan du inte nöja dig med vanligt papper. Du behöver ett tjock akvarellpapper som klarar att hålla en större mängd vatten än vanligt papper, samtidigt som det inte väckas eller deformeras på grund av vätan. Du finner billiga akvarellblock och akvarellpapper om du följer länken. Riktigt fint akvarellpapper är många gånger inte tillverkat av träfiber utan av bomullslump - syrafritt så att den vita färgen inte skall gulna. Ett gott utbud av penslar för akvarellfärger finner du även det i andra änden av senaste länken.
Historia
Akvarellfärgen har varit lika populär bland konstnärer och bildmålare i varje generation sedan långt innan vår tideräknings början. Akvarellmålningen uppstod både i det förhistoriska Kina och Egypten, troligen helt oberoende av varandra.