Mohair
Mohair-fiber också kallat angora-fiber kommer från Angorageten men skall inte förväxlas med angåra-hair/ull som kommer från Angorakaninen. Båda dessa sorter betraktas dock som lyxiga textilfibrer i klass med bland annat kashmirull och silke (silke på det här temat förekommer ofta som komposit-fiber i ett mohairgarn).
Angåragetens hår/ull är lättare krusat än vanlig fårull, det är också stummare och starkare (ibland omnämnt som diamant-fiber och det med diameter på mellan 30-50 tusendels millimeter ungefär dubbelt så tjockt som fibern i merinoullgarn). Fibern är även känd för sina ypperliga egenskaper genom att hålla värmen på vintern och att vara svalkande under sommaren samt dess höga silkesliknande lyster. Den lättare krusningen medför dock att ullen lättare fäller, både från djuret och garnen. Det gör att det inte låter sig filtas på samma sätt som vanlig ull och inte heller är lika elastiskt. Därför är det mycket vanligt att mohairgarn tillverkas av flera olika textila fibrer som exempelvis; ull, silke och syntetfibrer. Där andelen mohair-ull kan variera mellan 25 - 75%. Andra fördelar med fibern är att den är tacksamma att färga samt håller färgen bra.
Olika typer av Mohairgarn
Som vi nyss nämnt så fungerar mohair i garn och till kläder bäst tillsammans med andra fibrer. På detta sätt görs garnet tåligare mindre fällande och tilldelas egenskaper för olika syften.
Kid-mohair - Silk-mohair
Är ett mycket lätta, luftiga och mjuka mohairgarn med stor andel mohair-ull. I tillägg har garnerna berikats med silkesfibrer, för att binda ihop dem och för att göra de starkare. Denna typ av garn passar fördelaktigt till stickade sjalar, midjevärmare och femenina toppar.
Andra mohairblandningar
Sedan finns det också andra typer av blandgarn med mycket lågt innehåll av mohairull (5-20%). I dessa garner kan mohairfibern ses som en krydda. Kanske genom att ge ett plagg ett dovt lite slumpmässigt skimmer eller öka på dess styrka eller bidra med extra isolerande egenskaper.